TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – UPOZNAJTE NOVOG KOORDINATORA

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Borisu Uzurov, novom koordinatoru našeg projekta koji je upravo započeo s radom.

Boris Uzurov ima 24 godine i magistar je ekonomije. Rođen je u Osijeku gdje je pohađao Ekonomsku i upravnu školu Osijek nakon koje je upisao i završio Ekonomski fakultet Osijek. Zaposlenik je saveza od 1. srpnja kad je stupio u radni odnos kao zamjena za kolegicu Draganu Panić. U Savezu je prije toga volontirao tri tjedna. Najbolja stvar koju ističe u radu za savez je osjećaj koji pruža pomaganje osobama, u ovom slučaju gluhim i nagluhim, u svakodnevnim životnim situacijama.

Slobodno vrijeme voli provoditi s prijateljima, igrajući rekreativno nogomet te sa svojom obitelji i jednogodišnjim nećakom. Veliki je obožavatelj nogometa i NK Osijeka kojeg voli pratiti te posjećuje svaku domaću utakmicu. Poznaje znakovni jezik iz razloga što su mu oba roditelja gluhe osobe, koji su ujedno i korisnici projekta, stoga je od malih nogu u kontaktu s gluhim osobama od kojih je i naučio koristiti znakovni jezik. 

Uslugu tumača/prevoditelja kao i cjelokupni projekt smatra vrlo korisnim za naše korisnike zbog uklanjanja komunikacijskih barijera između naših korisnika i zajednice, socijalizacije korisnika u zajednici te zbog olakšavanja svakodnevnog života. Po njemu, najveća korist ovog projekta je to što su kolegica komunikacijska posrednica i on na svakodnevnoj usluzi svojim korisnicima koji im se mogu obratiti te im pružaju podršku i pokušavaju olakšati svakodnevni život.

Za kraj poručuje: “Ovim putem htio bi pozdraviti sve naše korisnike te im poručiti kako nas mogu posjetiti u našem uredu i obratiti nam se s bilo kojom vrstom problema, a mi smo tu njima na usluzi da im pomognemo i olakšamo.”

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.