O nama

Povijest

Davne 1955. godine, zbog velikog interesa gluhih osoba za šport, osnovano je Športsko društvo gluhih „Slavonac“. Društvo je tada imalo 6 športskih sekcija: nogomet, kuglanje, streljaštvo ( m/ž), rukomet (m/ž), stolni tenis (m/ž) i šah. U narednom razdoblju osnovane su i odbojkaška, košarkaška te atletska sekcija. Društvo je tijekom svoje povijesti mijenjalo ime u  Športska udruga gluhih „Slavonac“, a danas djeluje kao Osječki športski savez gluhih.

Savez danas

Osječki športski savez gluhih skrbi o gluhim i nagluhim osobama na području Osječko-baranjske županije, uključuje ih u sportske aktivnosti i direktno utječe na povećanje socijalne uključenosti gluhih i nagluhih osoba u zajednicu. Unutar Saveza trenutno djeluje 8 klubova – streljaštvo, stolni tenis, badminton, pikado, šah, kuglanje, mali nogomet, rukomet. Članovi  Saveza sudjeluju na  državnim natjecanjima  za gluhe osobe na državnoj razini te na međunarodnim natjecanjima.

Zahvaljujući razvijenoj športskoj aktivnosti društvo je bilo organizator  i domaćin brojnih prvenstava gluhih u nogometu, streljaštvu, stolnom tenisu, šahu, kuglanju i rukometu. Aktivno sudjelovanje na  natjecanjima i  postignuti rezultati doprinijeli su promoviranju Saveza u lokalnoj, ali i široj zajednici. Bavljenje športom pruža izvanredne mogućnosti gluhim osobama da se što bolje  i kvalitetnije uključe u zajednicu, doprinosi jačanju mentalnog i fizičkog zdravlja i donosi brojne  prednosti koje bavljenje športom pruža. Stoga je osnovna misija Saveza uključiti što više osoba oštećena sluha u svoje brojne aktivnosti, posebno djecu i mlade kojima je  bavljenje športom izvrstan način afirmacije i socijalizacije.

Klubovi

Nogomet,  predsjednik: Joško Oliš
Streljaštvo (m/ž, )  predsjednik: Branko Brkić
Šah,  predsjednik: Nikola Čorak
Kuglanje,  predsjednik: Vahid Handanović
Stolni tenis,  predsjednik: Ivan Ištvanfi
Pikado,  predsjednik: Marijan Blaha
Badminton, predsjednica: Ljiljana Brkić
Natjecanja na državnoj razini održavaju se i u mini gofu i cageballu

Rekreacija

Športska udruga gluhih „Slavonac“ Predsjednik: Milivoj Uzurov
Rukomet- veterani
Pikado (m/ž)
Viseće kuglanje (m/ž)
Belot