TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA IV

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Marijanu Blaha.

Marijan s obitelji živi u Osijeku i otac je trojice sinova. Tajnik je Osječkog športskog saveza gluhih čiji je član već 38 godina. Osim toga, predsjednik je Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije i Pikado kluba „Slavonac“.

S obzirom da ima puno obveza, nema baš puno slobodnog vremena. Kada ga pronađe, voli boraviti vani, a najviše voli raditi u dvorištu. Petkom voli dolaziti u klub gdje se svi članovi okupljaju i druže, često kartaju i igraju društvene igre.

Marijan je izgubio sluh u ranoj životnoj dobi. Usluga tumača mu pomaže u svakodnevnom životu jer puno brže i lakše obavlja različite aktivnosti, a sama spoznaja da mu je, zahvaljujući ovom projektu, usluga tumača /prevoditelja dostupna, već mu puno znači.

Uslugu najčešće koristi kada ide liječniku i na poslu što mu omogućava brže, bolje i kvalitetnije izvršavanje poslovnih obveza.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.