“TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ” – 12 MJESECI PROVEDBE

Osječki športski savez gluhih je 14. ožujka 2019. započeo provedbu projekta “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.

Kroz projekt je zaposlena 1 komunikacijska posrednica koja pruža uslugu tumačenja i prevođenja sa i na hrvatski znakovni jezik za 15 gluhih osoba na području Osječko-baranjske županije kako bi došlo do veće socijalne uključenosti i podizanja kvalitete života osoba oštećena sluha, a samim time i do njihove veće aktivacije u društvenim i športskim aktivnostima.

Dosadašnja provedba pokazala je kako korisnici uglavnom koriste uslugu tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika prilikom obavljanja različitih svakodnevnih obaveza od odlaska u poštu, banku, do tjednih kupovina i posjeta liječnicima; zatim prilikom susreta s raznim javnim institucijama; preko odlaska na razgovore za posao ili različitih edukacija.

Važno je napomenuti kako u trenutnoj situaciji nije obustavljena usluga komunikacijskih posrednika, te kako se svi korisnici_ice usluge i dalje mogu obratiti putem telefona i e-maila koordinatoru projekta i svojim komunikacijskim posrednicama, koje su u mogućnosti pružiti uslugu tumačenja / prevođenja putem telefonskih i video poziva; a u hitnim situacijama i izlaskom na teren.

Ovaj projekt u velikoj mjeri pridonosi borbi protiv socijalne isključenosti osoba oštećena sluha na našem području i može poslužiti kao primjer kako prilagoditi i razvijati socijalne usluga prema specifičnim potrebama osoba s invaliditetom. Dosad provedeno vrednovanje pokazuje kako su korisnici zadovoljni pruženom uslugom, te smatraju da im ista podiže kvalitetu života. S druge strane, komunikacijska posrednica zadovoljna je tijekom provedbe projekta i činjenicom da može pomoći većem broju ljudi u ostvarivanju njihovih prava i socijalnih kontakata.

Na kraju, molimo korisnike projekta da što više uzmu u obzir trenutnu situaciju, slušaju upute nadležnih tijela i prate objave putem naših društvenih mreža vezane uz provedbu ovog projekta.