TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA VI

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o našem članu Nikoli.

Nikola Čorak živi sa suprugom u Livani, malom naselju u općini Čepin kod Osijeka. Član je OŠSG već 40 godina. Predsjednik je Šahovskog kluba “Slavonac“ te trenutačno trenira i natječe se samo u toj disciplini.

Prije je trenirao nogomet, rukomet, kuglanje, a plesao je i folklor. Voli sve sportove, ali mu je ipak nogomet najdraži. U slobodno vrijeme dolazi na druženja u klub gdje članovi uglavnom igraju šah, kartaju i lijepo se zabavljaju. Voli provoditi vrijeme na svježem zraku te najčešće boravi svom vrtu, popravlja različite stvari i kosi travu.

Nikola je sluh izgubio odmah nakon rođenja te koristi znakovni jezik. Koristi uslugu tumača/prevoditelja u različite svrhe, no, ipak najčešće kada ide liječniku ili obavlja poslove vezane za neku administraciju. Zadovoljan je i sretan što mu je ova usluga omogućena te mu je puno lakše i brže obavljati njemu važne poslove.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.