TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA V

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Ljiljani Brkić.

Ljiljana je rođena u Osijeku, gdje živi i danas. Udana je i ponosna majka dvoje djece, kćeri i sina. Predsjednica je Osječkog športskog saveza gluhih i Badmintonskog kluba „Slavonac“, a članica je Saveza već dugih 15 godina. Trenira pikado, badminton i streljaštvo, od čega joj je badminton ipak najdraži.

Ljiljana je izgubila sluh u ranoj životnoj dobi, kao beba od 9 mjeseci. Osnovnu školu i vrtić je pohađala u Zagrebu, a srednju je školu završila u Osijeku za zanimanje krojačica. U srednjoj je školi počela učiti i znakovni jezik. U slobodno vrijeme, Ljiljana najviše voli boraviti u prirodi, voli šetnje u koje najčešće odlazi sa svojim psom Bimbom. U svom vrtu, zajedno sa svojim suprugom uzgaja raznovrsno voće i povrće, a poznata je i po tome što pravi izvrsne kolače. Voli biciklirati gradom koji je prepun zelenila i biciklističkih staza pa tako često i na posao odlazi biciklom.

Ljiljana voli druženje i zabavu te svakog petka dolazi na druženja u OŠSG koja potraju do kasnih večernjih sati. Usluga tumača/prevoditelja joj izuzetno pomaže u svakodnevnom životu, koristi ju pri odlasku liječniku, ali ipak joj usluga najviše pomaže na poslu u OŠSG, gdje kao predsjednica ima puno obveza koje sada puno brže i lakše rješava nego kada joj usluga nije bila svakodnevno dostupna.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.