TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA II

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Mariji Jurilj.

Marija živi u Osijeku. Udana je i ponosna majka dvoje djece, kćeri i sina. Aktivna je članica Osječkog športskog saveza gluhih već 30 godina. Trenira badminton, pikado i mini golf, koji joj je ujedno i najdraži sport.

Slobodno vrijeme najviše voli provoditi sa svojom obitelji, voli druženja u športskom klubu i natjecanja uz koja uvijek ide i dobra zabava. Voli kuhati i praviti kolače za obitelj i prijatelje, a uvijek pronađe vremena i za mačka Macu koji je neizostavni član obitelji.

Marija je gluha od rođenja. Pohađala je Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ gdje je naučila znakovni jezik. U Osijeku je završila srednju školu i stekla zvanje krojačica.

Usluga tumača joj pomaže u svakodnevnom životu, olakšava i ubrzava rješavanje različitih problema i obveza koje bi joj u suprotnom predstavljale velik stres i stvarale poteškoće zbog komunikacijske barijere. Uslugu tumača najčešće koristi prilikom liječničkih pregleda, rješavanja birokratskih pitanja i ostvarivanja svojih prava te na putovanjima na športska natjecanja.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.