TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA III

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Marku Dunai.

Marko je rođen u Osijeku, gdje živi s roditeljima. Aktivan je član OŠSG već 15 godina. U Savezu trenira pikado i badminton, ali rekreativno se bavi i ostalim sportovima.

Slobodno vrijeme najviše voli provoditi u prirodi, voli šetnje i vožnju biciklom. Trenutačno je zaposlen u Udruzi gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije kao domar i svoj posao obavlja vrlo savjesno. Voli druženja i sudjeluje na svim okupljanjima i zabavama koja se organiziraju u OŠSG.

Marko je gluh od rođenja. Pohađao je Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ gdje je naučio znakovni jezik. Uslugu tumača koristi gotovo svakodnevno, a najčešće prilikom odlaska liječniku, u banku, prilikom putovanja na športska natjecanja i sl. Usluga tumača/prevoditelja mu olakšava život i životne situacije u kojima mu komunikacijska barijera predstavlja problem te je jako zadovoljan što može koristiti istu.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.