TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – UPOZNAJTE TUMAČICU ZNAKOVNOG JEZIKA

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o Andrei Džanko, našoj tumačici znakovnog jezika.

Andrea živi u Osijeku, zaposlena je u Osječkom športskom savezu gluhih već 5 mjeseci na projektu “Tumač/ prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ“. Rad u Savezu  joj se odmah svidio i izvrsno se uklopila u radni kolektiv. U Savezu joj se najviše sviđa sama dinamika, a prvenstveno to što može pomoći osobama kojima je to uistinu potrebno. Za članove OŠSG ima samo riječi hvale te je oduševljena njihovom povezanošću, prijateljstvom i međusobnim poštovanjem. Naglašava kako su uvijek dobro raspoloženi i spremni na šalu, lijepo se zabavljaju i druže te zrače nekom posebnom energijom. 

U svoje slobodno vrijeme, kojeg, kao majka dvoje male djece nema baš previše, Andrea se bavi aerobikom i s obitelji često vozi bicikl  po gradskim ulicama.

Prije nego što  se zaposlila kao tumač/prevoditelj, završila je  edukaciju Hrvatskog znakovnog jezika u Zagrebu, čiji je nositelj Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe osobe. Iako se tek na edukaciji prvi put susrela sa znakovnim jezikom, brzo joj se svidio i nije imala teškoća u savladavanju istog. Ističe kako je zahvalna svojim radnim kolegama od kojih je jako puno naučila, ali i  korisnicima  projekta,  s kojima je u svakodnevnoj interakciji i komunikaciji usavršila naučeno.

Smatra ovaj projekt hvalevrijednim i potrebnim jer usluga tumača/prevoditelja omogućava  gluhim osobama ravnopravnije sudjelovanje u društvu, daje im osjećaj sigurnosti  te olakšava rješavanje nekih važnih pitanja, ali i svakodnevnih obveza. S korisnicima najčešće odlazi liječniku, u državne institucije i banku te se trudi svoj posao odrađivati profesionalno i etički.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.