TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ – PRIČA O KORISNICIMA VII

Osječki športski savez gluhih od ožujka provodi projekt “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 15 korisnika. Danas vam donosimo priču o našoj korisnici Daliji Uzurov.

Dalija Uzurov je rođena 22. lipnja 1964. u Požegi, pohađala je osnovnu školu SUVAG u Zagrebu, te srednju zubotehničku školu Zagreb potom se preselila u Osijek u kojem i još i dan danas živi sa svojom obitelji. U braku je sa Milivojem, koji je gluh te je također korisnik projekta. Majka je dvoje djece, kćeri (34) i sina (24).

Članica je OŠSG-a dugih 31 godinu, tokom svog članstva obnašala je funkciju potpredsjednice udruge gluhih i nagluhih, a trenutno je na funkciji likvidatora OŠSG-a. Od sportova u sklopu osječkog saveza sudjeluje aktivno u natjecanjima u badmintonu i pikadu.

Slobodno vrijeme voli provoditi sa svojim jednogodišnjim unukom, voli kuhati i praviti kolače za svoju obitelji, uživa u šetnjama sa svojim psom te u izradi raznih dekoracija za sebe i svoje prijatelje.

Dalija je gluha od rođenja zbog komplikacija pri porodu. Usluga tumača Daliji pomaže u svakodnevnom životu pri rješavanju administrativnih
poslova koji bi joj zbog poteškoća u komunikaciji predstavljale veliki stres, tako da najčešće koristi uslugu tumača u svrhu administrativnih poslova poput MUP-a, suda, odlazaka u banku ili kod liječnika u bolnicu.

Dalija je vrlo zadovoljna i sretna što može koristiti uslugu tumača u svakodnevnom životu kako bi kroz projekt povećala kvalitetu života, riješila komunikacijskih barijera te povećala socijalnu uključenost kroz društvene i sportske aktivnosti. Projekt joj je od velike koristi te se nada produžetku ovog projekta koji joj povećava kvalitetu života i olakšava svakodnevni život.

Podsjetimo, ovaj projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.