“TUMAČ / PREVODITELJ ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA OBŽ” – 20 MJESECI PRUŽANJA USLUGE

Osječki športski savez gluhih je 14. ožujka 2019. započeo provedbu projekta “Tumač / prevoditelj za osobe oštećena sluha OBŽ”. Kroz projekt je zaposlena 1 komunikacijska posrednica koja pruža uslugu tumačenja i prevođenja sa i na hrvatski znakovni jezik za 15 gluhih osoba na području Osječko-baranjske županije od travnja 2019. godine.

Ova je godina bila vrlo izazovna za cijeli projektni tim, našu komunikacijsku posrednicu, a naročito naše korisnike_ice. S obzirom da se gluhe i nagluhe osobe često oslanjaju na čitanje s usana tijekom komunikacije s drugim osobama, nošenje zaštitnih maski i obvezna fizička distanca je otežala njihove ionako velike komunikacijske barijere. U toj je situaciji usluga koju pružamo kroz projekt bila od životno važnog značaja, jer je korisnicima_icama omogućeno tumačenje / prevođenje u svim uvjetima, pa čak i online putem kroz video pozive i e-mail. Svi su se zaposlenici projekta, i cijeli projektni tim, trudili olakšati novonastale uvjete našim korisnicima_icama kako bi nadišli sve prepreke koje su im se pojavile na putu.

Ovaj projekt u velikoj mjeri pridonosi borbi protiv socijalne isključenosti osoba oštećena sluha na našem području i može poslužiti kao primjer kako prilagoditi i razvijati socijalne usluga prema specifičnim potrebama osoba s invaliditetom, a navedeno se posebice pokazalo neophodnim u uvjetima pandemije, kad je ionako marginaliziran položaj osoba oštećena sluha u društvu, postao još izazovniji. Projektni tim izražava nadu kako ćemo uspjeti osigurati pružanje ove usluge našim korisnicima_icama i u trećoj fazi ovog poziva.

Podsjetimo, projekt je odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 704.512,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%.